Mokyklų naujienos, Naujienos, Renginiai

Prancūzų kalba mano širdyje

Net ir nemokančiam prancūzų kalbos neįmanoma atsispirti jos žavesiui. Ką jau kalbėti apie tuos, kuriuos ši kalba lydi ne vieną dešimtmetį ar net visą gyvenimą. Ištikimai laikausi savo užsienio  kalbos dėstymo metodikos – mokyti prancūzų kalbos ne tik iš vadovėlių. Džiaugiuosi, kad tokiems mano kalbos dėstymo ypatumams mokiniai nesipriešina ir aktyviai dalyvauja įvairiose veiklose, projektuose, konkursuose.

Nuo 2017 metų pradėjau organizuoti Frankofonijos šventes, kuriose mokiniai gali lavinti ir tobulinti prancūzų kalbos įgūdžius, domėtis frankofoniška kultūra, sudaromos sąlygos mokinių kūrybiniams ir meniniams gebėjimams atsiskleisti. Kadangi sulaukiau palaikymo iš mokinių tėvelių, pažįstamų, kolegų ir mokyklų administracijų, tęsiu šią gražią tradiciją – kovo mėnesį organizuoju Frankofonijos šventę, skirtą paminėti Tarptautinei frankofonijos dienai.

Šiais metais įvyko jau penktoji Frankofonijos šventė „Prancūzų kalba mano širdyje“ („Le français est dans mon coeur“). 2020  metais šventė neįvyko dėl prasidėjusios  pasaulinės pandemijos. 2021 metų kovą kilo mintis surengti virtualią šventę. Įdėjome daug darbo, iš atskirų nufilmuotų pasirodymų gabaliukų buvo sumontuotas beveik vienos valandos trukmės Frankofonijos šventės „Sustok! Neskubėk! Gyvenk!” įrašas.

Šiemet susitikome gyvai! Saulėtą kovo 25 –osios vidudienį prancūzų kalbos mylėtojai susirinko erdvioje Pakruojo J. Pakalnio muzikos mokyklos koncertų salėje. Sveikinimo žodį tarė šios mokyklos direktorė ir šventės globėja Nijolė Pupinienė. Direktorė Nijolė nuoširdžiai džiaugėsi pasirodymų gausa, prancūzų kalbos skambesiu, prancūzų kalbos mylėtojais, šventės svečiais ir žiūrovais, kurie gausiai susirinko į šventę. 

Renginio dalyvius ir organizatorius taip pat pasveikino Pakruojo rajono savivaldybės mero pavaduotojas Virginijus Kacilevičius, Pakruojo „Atžalyno“ gimnazijos direktorė Asta Valuntienė.

Renginį vedė Pakruojo „Atžalyno” gimnazistai Livija Udrėnaitė ir Matas Šimanskis. Pasiūliusi šiems mokiniams vesti šventę, neapsirikau. Livija renginį vedė prancūziškai, jai talkino Matas. Abu vedėjai išties profesionaliai atliko savo darbą. Livija turi labai gerus prancūzų kalbos pradmenis, gaila, kad vyresnėse klasėse mokiniai šios kalbos nebesimoko…

Šventės dalyviai lipo į sceną ir džiugino žiūrovus savo atliekamais kūriniais. Susikaupę, tobulai pasiruošę, kaip tikri virtuozai, muzikinius kūrinius atliko Pakruojo J. Pakalnio muzikos mokyklos mokiniai. Buvo galima išgirsti labai įvairių prancūzų kompozitorių kūrinių fortepijonui, smuikui, fleitai. Skambėjo net prancūziškų kino filmų garso takeliai! 

Labai jausmingos prancūziškai atliekamos Pakruojo J. Pakalnio muzikos mokyklos, Pakruojo „Atžalyno“ gimnazijos ir Linkuvos gimnazijos mokinių dainos. Solistai, merginų duetas, tercetas, du ansambliai –  didelė atlikėjų ir kūrinių įvairovė, dainų skambumas ir lengvai įsimenamų dainų melodijos nepaliko nė vieno abejingo. 

Į šventės programą įsiliejo Pakruojo „Atžalyno“ gimnazijos šokėjų merginų atliekamas valsas.

Žiūrovai galėjo išvysti net 17 pasirodymų! Apgalvotai ir tobulai parinktas ir paruoštas visas  repertuaras. Dėkoju J. Pakalnio muzikos mokyklos mokytojoms Rūtai Venslovienei ir Ingridai Tuomienei, atsakingoms už šventės meninę dalį.

Šventės pabaigoje visiems dalyviams įteiktos padėkos ir rėmėjų dovanėlės už dalyvavimą šventėje, padėkota mokytojams, visai  kūrybinei grupei, šventės rėmėjams ir draugams: Pakruojo rajono savivaldybei, mero padėjėjai Simonai Lipskytei, Aušrai Dvelienei, Gražvydei Atajevienei ir jos šeimai, Kristinai Ivančenko,  Anai ir Alenui Stock iš Prancūzijos.

Manau, kad Frankofonija geriausiai atspindi mūsų laikmetį ir teikia pažinimo džiaugsmą, moko tolerancijos,  yra atvira naujovėms, kultūrinėms kelionėms ir deklaruoja daugiakalbystę. 

Esu dėkinga likimui, kad turėjau ir turiu puikių mokinių, kolegų – tikrų prancūzų kalbos mylėtojų ir žinovų, entuziastingų pagalbininkų, labai gerų, nuoširdžių žmonių, su kuriais tenka dirbti, kurti, bendradarbiauti ir be kurių nebeįsivaizduoju taip mylimos ir laukiamos Frankofonijos šventės Pakruojyje ar dalyvavimo kituose konkursuose, kasdieninio kolegialaus  bendravimo. 

Prancūzų kalbos mokytoja Inga Ušinskaitė Renginio nuoroda: https://www.youtube.com/watch?v=l9mxU91WqVQ

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *